Положения экстремумов уровня и стационарных течений, возникающих под действием ветра в открытой части Азовского моря - Иванов, В.А.; Черкесов, Л.В.; Шульга, Т.Я. (Доповіді НАН України, 2010)
З використанням тривимірної нелінійної математичної моделі встановлено положення максимумів і мінімумів швидкостей поверхневих течій у відкритій частині Азовського моря. Наведено карти районів розташування найбільших змін рівня моря та швидкостей стаціонарних течій. Отримано оцінки впливу швидкості постійного вітру на час надходження найбільших підйомів та опускань рівня моря та швидкостей течій. Locations of maxima and minima of velocities of sea surface currents in the open area of the Sea of Azov are obtained by using a three-dimensional nonlinear numerical model. Maps of the areas of maxima of sea level inclinations and stationary current velocities are presented. Estimations of the stationary wind effect on the achievement time of the greatest sea level elevating and lowering and current velocity maxima are given.