К моделированию ситуации в задаче решения с денежными потерями - Михалевич, В.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Досліджується система прийняття рішень, ситуація в якій має числові наслідки з оберненим до природного порядком, що є відношенням переваг того, хто приймає рішення на них. При запропонованій інтерпретації виділяється досить широкий клас ситуацій, в яких той, хто приймає рішення при погодженні з досить природними умовами, може використовувати критерій вказаного виду, який залежить лише від закономірності, що описує випадковість в широкому сенсі — закономірність масового явища, що утворюється станом природи. A decision-making system having its situation with numerical consequences reverse to the natural order, adopting preference relations as decisions upon themselves, is studied. The interpretation suggested selects a broad enough class of situations, where a decision maker, while being consistent with some quite natural conditions, can use the indicated criterion, depending on the regularity which defines the randomness in general, i.e. a regularity of a mass event representing a state of the world.