Состав каротиноидов гонад брюхоногого моллюска Rapana venosa (Valenciennes) - Бородина, А.В.; Нехорошев, М.В.; Маока, Т.; Солдатов, А.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Вивчений склад каротиноїдів гонад Rapana venosa. Сумарний рівень цих сполук у самців був на порядок вище, ніж у самок (81,42 мг · 100^–1 г сирої маси). Дослідження якісного складу дозволило виділити 8 видів каротиноїдів: β-каротин, зеаксантин, діатоксантин, алоксантин, (9Z)-алоксантин, (9Z,9'Z)-алоксантин, 7,8-дидегідроастаксантин, 4-кетоалоксантин, що становить близько 99% їх сумарного вмісту. Основним є алоксантин. На його стереоізомери і складні ефіри припадає більше 94% суми усіх пігментів. Відзначений також високий вміст складних ефірів каротиноїдів (більше 40%). Відмінностей в якісному складі каротиноїдів самців і самок не виявлено. На підставі отриманих результатів і аналізу літератури авторами запропонована метаболічна схема трансформації каротиноїдів у тканинах R. venosa. The gonads carotenoids composition of R. venosa has been studied. The total concentration of carotenoids in these males is about 10-fold higher than that in females (81.42 mg · 100^–1 g of dry weight). Studies of a high-quality composition allowed to distinguish 8 types of carotenoids: βcarotene, zeaxanthin, diatoxanthin, (all-E)-alloxanthin, (9Z)-alloxanthin, (9Z,9'Z)-alloxanthin, 7,8-didehydroastaxanthin, 4-ketoalloxanthin which make about 99% of the total concentration of pigments. Alloxanthin is a basic carotenoid. These stereo isomers and esters of alloxanthin constituted 94% of the sum of all pigments. The high content of carotenoids esters (more than 40%) has been evaluated also. No differences are discovered in the high-quality carotenoids composition for males and females. On the basis of the obtained results and the analysis of literature data, authors suggestered a metabolic scheme of the transformation of carotenoids in tissues of R. venosa.