Особливості структури клітин епідермісу підводних листків деяких гідрофітів - Недуха, О.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Методами сканувальної та трансмісійної електронної мікроскопії досліджена ультраструктура клітин епідермісу підводних листків Myriophyllum spіcatum, Potamogeton pectinatus та Potamogeton perfoliatus, які зростали на р. Псел. Вперше описані кутикулярні пори в клітинах епідермісу підводних листків досліджуваних гідрофітів. Показана відсутність продихів у підводних листках цих рослин. Встановлені особливості структури кутикули на поверхні листків та особливості ультраструктури фотосинтезуючих клітин епідермісу залежно від виду. The ultrastructure of epidermis cells in Myriophyllum spіcatum, Potamogeton pectinatus and Potamogeton perfoliatus submerged leaves of hydrophytes grew in the Psyel river is studied by the methods of scanning and transmission electron microscopy. The cuticular pores in epidermis cells of submerged leaves of the investigated plants are described for the first time. Stomata were absent in submerged leaves of M. spіcatum, P. pectinatus, and P. perfoliatus. The peculiarities of both the cuticle structure on surface leaves and the ultrastructure of outer cell walls and chloroplasts in epidermis photosynthetic cells have been established depending on species.