Структура та динаміка гранульованих матеріалів - Герасимов, О.І. (Доповіді НАН України, 2010)
Проблема опису локальної структури гранульованих матеріалів розглянута на основі концепції існування структурних інваріантів. Доповнений імовірнісним сценарієм переходів проміж квазістаціонарними станами такий підхід дозволяє встановити зв'язки між параметрами локальної структури у вигляді інваріантів і кінетикою впорядкування, яка має прикмети фазових перетворень. The problem of the description of a local structure of granular materials is discussed within the concept of the existence of the structural invariants. The supplement of this approach with probabilistic arguments concerning the crossover and the kinetics of transitions between the states of different measures gives the relevant picture of the evolution with a reminiscence of a phase transition between states with different structural orders.