Кристалізація розчинів-розплавів систем K2O–P2O5–V2O5–CaO та K2O–P2O5–V2O5–CaO–YF3 - Городилова, Н.О.; Затовський, І.В.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2010)
Досліджено закономірності процесів фазоутворення в розчинах-розплавах систем K2O–P2O5–V2O5–CaO та K2O–P2O5–V2O5–CaO–YF3 за співвідношень P : V=0,5 : 2,0, K : (P + V)= 0,5 : 1,4 при мольному вмісті CaO й YF3 10 й 5% відповідно. Визначено області та умови кристалізації фосфатів KCaY(PO4)2, YPO4, K2CaP2O7, Ca2P2O7 і Ca3(PO4)2. Синтезовані сполуки схарактеризовано методами порошкової рентгенографії та ІЧ спектроскопії. Показано перспективи використання розплавлених фосфато-ванадатів лужних металів як середовища синтезу складнооксидних сполук. Phase-formation in melts of the K2O–P2O5–V2O5–CaO and K2O–P2O5–V2O5–CaO–YF3 systems with P : V = 0.5 : 2.0, K : (P + V) = 0.5 : 1.4; CaO 10% mol., and YF3 5% mol. is investigated. Areas and conditions of crystallization of phosphates KCaY(PO4)2, YPO4, K2CaP2O7, Ca2P2O7, and Ca3(PO4)2 are determined. The synthesized compounds were characterized with X-ray powder diffraction and IR-spectroscopy methods. Application prospects of alkaline phosphate-vanadate as a synthesis medium of complex oxide compounds are shown.