Двобазисний метод дослідження механізму адсорбції іонів важких металів на неоднорідних адсорбентах - Пузій, О.М.; Піддубна, О.І.; Зайцев, В.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Запропоновано двобазисний метод дослідження механізму адсорбції іонів металів на неоднорідних адсорбентах. Перший етап включає розрахунок розподілу поверхневих груп за константами дисоціації з даних потенціометричного титрування. Отриману інформацію про кількість типів поверхневих груп, їх концентрацію та константи дисоціації використовують на другому етапі для моделювання адсорбції іонів металів. Метод застосовано для визначення ролі окремих поверхневих груп в адсорбції іонів міді на фосфоровмісному вугіллі. A bibasic method for investigation of the mechanism of metal ion adsorption on heterogeneous adsorbents has been proposed. The first stage comprises the calculation of a proton affinity distribution of surface groups from potentiometric titration data. The obtained information on the number of types of surface groups, their concentration, and dissociation constants is used at the second stage for modeling the metal ion adsorption. The proposed method is applied for revealing the role of surface groups in the adsorption of copper ions on phosphorus-containing carbons.