Євгеніка в 20-х роках ХХ ст. в Україні - Романець, О.В. (Наука та наукознавство, 2010)
Висвітлено розвиток євгенічних поглядів в працях вітчизняних вчених та науковців-медиків в 20-х роках ХХ ст. Показано вплив цих ідей на формування в Україні закладів медико-генетичного спрямування, розвиток профілактичної медицини, становлення санітарно-гігієнічної служби. Освещено развитие евгенических взглядов в трудах отечественных учених и учених-медиков в 20-е годы ХХ ст. Показано влияние этих идей на формирование в Украине учреждений медико-генетической направленности, развитие профилактической медицины, становление санитарно-гигиенической службы. The development of eugenics-based ideas in works of national scientists and researchers in medical field in 20s of XX Century is outlined. The influence of these ideas on establishing institutions in medical and genetic field in Ukraine, development of preventive medicine and establishment of sanitary and hygienic service is shown.