Внесок Руслана Пирога у дослідження історії Голодомору 1932–1933 років в Україні: мовою документів - Кульчицький, С.В. (Архіви України, 2011)
Висвітлюється гостра ідеологічна боротьба в апараті ЦК КП України щодо
підготовки та видання першого збірника статей і документів про голод 1932–
1933 років, розкривається роль книги як комплексу унікальних історичних джерел у подальшому дослідженні цієї трагічної сторінки буття українського народу. Освещается острая идеологическая борьба в аппарате ЦК КП Украины
вокруг подготовки и издания первого сборника статей и документов о голоде
1932–1933 годов, раскрывается огромная роль этой книги как комплекса уникальных
исторических источников в дальнейшем развитии исследований этой
трагической страницы бытия украинского народа. There is highlighted the sharp ideological struggle in the Central Committee
of Communist Party of Ukraine around the preparation and publication of the first
anthology of articles and documents about the famine of 1932–1933, the role of the
book as a set of unique historical sources in the further study of this tragic lives of
the Ukrainian people.