Генетическое значение инверсионного перехода санидин/микроклин. 1. Флюидный фактор в трансформации двойниковой структуры щелочных полевых шпатов - Мельников, В.С. (Мінералогічний журнал, 2009)
Обсуждена роль воды в трансформации ортоклаза в микроклин. На примере зональных и дифференцированных интрузий, жильных и камерных пегматитов показана связь отношения микроклин/ортоклаз с локализацией флюида. Предлагается использовать ортоклаз-микроклиновый переход для уточнения амфиболитовой изограды в амфиболит-гранулитовых комплексах и для диагностики процессов диафтореза. Висвітлено роль води у трансформуванні ортоклазу в мікроклін. На прикладі зональних і диференційованих інтрузій, жильних і камерних пегматитів показано зв’язок відношення микроклін/ортоклаз з локалізацією флюїда. Запропоновано застосовувати ортоклаз-мікрокліновий перехід для уточнення амфіболітової ізогради в амфіболіт-гранулітових комплексах і діагностування процесів діафторезу. Висвітлено роль води у трансформуванні ортоклазу в мікроклін. На прикладі зональних і диференційованих інтрузій, жильних і камерних пегматитів показано зв’язок відношення микроклін/ортоклаз з локалізацією флюїда. Запропоновано застосовувати ортоклаз-мікрокліновий перехід для уточнення амфіболітової ізогради в амфіболіт-гранулітових комплексах і діагностування процесів діафторезу. Orthoclase and microcline are main rock forming minerals of many acid rocks. In the evolution sequence of sanidine → orthoclase → microcline the orthoclase was formed as an intermediate metastable phase with specific domain structure on nanometrical scale (tweed-structure). Cross-hatched twin structure of microcline is observed on microscopic scale. Tweed-structure of orthoclase is unstable through numerous twin boundaries. It means that under certain conditions tweed-orthoclase will be transformed into microcline by enlarging of size of twin domains.