Синтез керамічних матриць на основі штучних сполук зі структурами цирконоліту, пірохлору і гранату - Шабалін, Б.Г.; Тітов, Ю.О. (Мінералогічний журнал, 2009)
За допомогою методу холодного пресування і спікання шихти сумісноосаджених компонентів (гідроксиди, гідроксикарбонати) синтезовано керамічні матриці на основі штучних аналогів мінералів — цирконоліту, пірохлору і гранату з одночасним введенням у шихту елементів-імітаторів радіоактивних актиноїдів і лантаноїдів. Досліджено їх фазовий склад. Температура завершення синтезу матриць на 200—300 °C нижча, ніж у разі застосування методу холодного пресування і спікання шихти вихідних оксидів. Показано високу ступінь однорідності термообробленої шихти сумісноосаджених компонентів і малі розміри мікрокристалітів, які забезпечують гарну спікливість кінцевого продукту під час отримання керамічного матеріалу. С помощью метода холодного прессования и спекания шихты совместноосажденных компонентов (гидроксиды и гидроксокарбонаты) синтезированы консервирующие керамические матрицы на основе искусственных аналогов минералов — цирконолита, пирохлора и граната с одновременным введением в шихту элементов-имитаторов радиоактивных актиноидов и лантаноидов. Исследован их фазовый состав. Значение температуры синтеза матриц на 200—300 °C ниже, чем при использовании метода холодного прессования и спекания шихты смеси оксидов. Показана высокая степень однородности термообработанной шихты совместноосажденных компонентов и малые размеры микрокристаллитов, которые обеспечивают хорошую спекаемость конечного продукта при получении керамического материала. The preserving ceramic matrices are synthesized by the cold pressing and sintering method applied for mixture of co-precipitated components (hydroxides and hydroxo-carbonates) based on the artificial analogues to minerals — zirconolite, pyrochlore and garnet, with simultaneous inserting of elements-imitators of radioactive actinoids and lanthanoids into the mixture. Their phase composition is investigated. The temperature of matrices synthesis is 200—300 °C below, than in the case when the mentioned method is applied for the mixture of oxides. The homogeneity high degree of the heat-treated mixture of co-precipitated components and small sizes of microcrystallites which provide good sintering of final product at ceramic material production, are demonstrated.