Геохимия техногенеза Дальнегорского горнопромышленного района южного Приморья России - Грехнев, Н.И.; Жовинский, Э.Я. (Мінералогічний журнал, 2009)
Рассмотрены вопросы изменения химического состава компонентов окружающей среды в процессе горного техногенеза. Наибольшую способность к депонированию по сравнению с фоновыми параметрами литогенного субстрата проявляют донные илы открытых водоемов и верхние горизонты почв, содержащие широкий спектр токсичных элементов. Висвітлено зміни хімічного складу компонентів довкілля у процесі гірничого техногенезу. Найбільшу здатність до депонування порівняно із фоновими параметрами літогенного субстрату демонструють донний мул відкритих водойм і верхні горизонти ґрунтів, що містять широкий спектр токсичних елементів. Questions pertaining to the changes in chemical composition of environment components being affected by mining technogenic processes have been discussed. The most transformed, compared to lithogenic substrate, are bottom slimes and upper soils horizons, which deposit widened the ranges of toxic elements.