До витоків українського козацтва - Щербак, В. (Чорноморська минувшина, 2009)
У статті аналізується ґенеза українського козацтва в контексті вікової боротьби осілого землеробського населення з степовими кочівниками. Розкривається вплив тюркомовних народів на формування козацьких традицій. In the article the problem of origin of Ukrainian Cossackdom has been analysed within the context of lasting struggle of the settled agricultural population with steppe nomads. It has been revealed the influence of Turkish language people on forming of Cossack tradition.