Господарське освоєння приазовських степів як фактор запорозько-донських взаємин у 1734-1775 рр. - Полторак, В. (Чорноморська минувшина, 2009)
Стабілізація кордонів в приазовських землях та поступове заселення цих територій призвели до втягнення їх в економічні системи Запорозького та Донського військ. Часто саме економічні перспективи в освоєнні земель ставали приводом для виникнення міжкозацьких суперечок. Боротьба за землі й була результатом цього процесу, і відображала зміну внутрішньо-економічних систем козацьких військ. The stabilization of borders in Azov area and gradual population of it have resulted in including of region to the economic system of the Zaporozhian and Don armies. The economic perspective concerning the reclamation of lands often became a cause for arising of conflicts between Zaporozhian and Don Cossacks. As the result there was a fight for owning the lands which also showed the changes of the internal-economic systems of Сossack armies.