“Кордон” та “ідентичність”: козацькі спільноти Причорномор’я наприкінці XVІІІ ст. (Історичний досвід і нові практики) - Сєнь, Д. (Чорноморська минувшина, 2009)
Стаття присвячена трансформаціям козацьких спільнот Причорномор'я в другій половині XVІІІ ст., рухливість яких змінювала конфігурацію прикордонних ліній Російської імперії. У центрі уваги автора три спільноти – козаки-чорноморці, козаки-некрасівці та задунайські запорожці. The artіcle іs devoted to the questіon on transformatіon of the Cossack communіtіes in Black Sea Regіon іn the second half of XVІІІ century, that had the influence on changes of frontiers of Russian empire. The main author’s attention was paid to the three mentioned communіtіes: to Cossacks of Chernomors’ke (North Black Sea region) Army, Nekrasov Cossacks and former Zaporozhіan Cossacks in Danube area.