Населені пункти Північно-Західного Причорномор’я за османськими джерелами: проблема датування та історичного розвитку - Середа, О. (Чорноморська минувшина, 2009)
В статті на основі архівних і опублікованих османських джерел представлені факти про існування та розвиток населених пунктів Північно-Західного Причорномор’я у XVІІІ ст., зокрема Аккермана (Білгороду- Дністровського), Ізмаїла, Хаджибєя (Одеси), Очакова, Балти, Бендер, Татарбунар, Овідіополя; запропоновані підходи щодо їх датування. In the article on the basis of archive and published Osman empire sources there were represented the facts on existence and development of settlements in North-West Black Sea Region in the XVІІІ c., in particular of Akkerman (Bilgorod-Dnistrovs’kyi), Izmail, Hadgibey (Odesa), Ochakiv, Balta, Bendery, Tatarbounary, Ovidiopol’. The author also has offered own approaches related their dating.