“Задунайський запорожець” і “Дунавецька Запорозька Січ” у виданні “З української старовини” Д.Яворницького, С.Васильківського та М.Самокиша - Ковалевська, О. (Чорноморська минувшина, 2009)
Стаття присвячена історії створення образів “Задунайського запорожця” та “Дунавецької Запорозької Січі” на сторінках альбому «З української старовини», виконаного С.Васильківським та М.Самокишем за участі Д.Яворницького. Крім того, розглядається питання достовірності цих зображень та можливості їхнього використання як достовірного зображувального джерела. The article is devoted to history of creation of appearances of “Danube Zaporozhian Cossack” and “Dounavets Zaporozhian Sich” on the pages of album “From Ukrainian antiquity”, prepared by S. Vasyl’kivs’kyi and M.Samokуsh with participation of D.Yavornyts’kyi. In addition, it is studied the question on authenticity of these characters and on possibility of their using as reliable depictive historical source.