Дослідження історії Гетьманщини одеськими істориками ХХ – першої третини ХХ ст. - Ложешник, А. (Чорноморська минувшина, 2009)
В статті на основі робіт одеських істориків ХІХ – початку ХХ ст., з’ясовано, що вони розглядали історію Гетьманщини, здебільшого, в контексті історії Південної України і, зокрема, у її взаємозв’язку з Запорозькою Січчю. In the article on the basis of works of Odesa historians ХІХ - beginning of the ХХ c., it is found out, that they examined history of Getmanshуnа, mostly, in the context of history of South Ukraine and, in particular, in its intercommunication with Zaporozhian Sich.