“Дело о восстановлении независимости Малороссии” 1855 р. (на матеріалах Державного архіву Одеської області) - Бачинська, О. (Чорноморська минувшина, 2009)
Публікуються документи, що ілюструють спроби “відновити незалежність” України, які за міркуваннями чиновників Наддніпрянської і Південної України мали місце під час Східної війни 1853-1855 рр. і являли собою загрозу для суспільного устрою Російської імперії. In the article there are published the documents, which in South Ukraine and Dnipro region officials’ opinion had the information on dangerous for social order of Russian empire attempts to "resume the independence" of Ukraine during Crimean war (in 1853-1855).