Взаємодія модуляторів аденілатциклазної та фосфоінозитидної сигнальних систем клітини з ленгмюрівськими моношарами, що сформовані з 1-стеароїлфосфатидилхоліну - Ляхов, О.М.; Прокопенко, В.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Досліджено взаємодію двох груп біорегуляторів, яким властива протилежна спрямованість дії на аденілатциклазну та фосфоінозитидну сигнальні системи клітини з ленгмюрівськими моношарами, що сформовані з 1-стеароїлфосфатидилхоліну. Виявлено, що біорегулятори, які активують аденілатциклазну та (або) інгібують фосфоінозитидну сигнальні системи, концентрацією 1·10^–4 моль/л достовірно змінюють значення структурних і термодинамічних параметрів ліпідних моношарів. Interactions of two groups of bioregulators, which oppositely affect the activity of the adenylate and phosphoinositide cellular signaling systems, with Langmuir monolayer films made of 1-stearoylphosphatidylcholine are studied. It is found that bioregulators, which activate the adenylate cyclase and (or) inhibit phosphoinositide signaling systems of a cell, significantly influence the structural and energy characteristics of lipid monolayers at a concentration of 10^–4 M.