Межфазное распределение лекарственных веществ кислотной природы в модифицированной мицеллярно-экстракционной системе на основе додецилсульфата натрия - Куличенко, С.А.; Старова, В.С. (Доповіді НАН України, 2010)
Досліджено вплив гідрофобності, будови та протолітичних властивостей фармацевтичних субстанцій на закономірності міжфазового розподілу в організованій системі на основі додецилсульфату натрію. Встановлено, що гідрофобність і протолітичні властивості є основними параметрами, які визначають ефективність вилучення молекулярних форм фармацевтичних субстратів. Запропоновано моделі для кількісного прогнозування ефективності вилучення лікарських речовин кислотної природи модифікованою міцелярною фазою додецилсульфату натрію. The influence of hydrophobicity, structure, and protolytic properties of pharmaceuticals on regularities of the phase distribution in an organized system based on sodium dodecylsulfate is studied. It is established that the hydrophobicity and protolytic properties of substrates are the main parameters which determine the extraction efficacy of molecular forms of pharmaceuticals. Models for the quantitative prediction of the extraction efficiency of acidic pharmaceuticals into a modified surfactant-rich phase of sodium dodecylsulfate are proposed.