Связь образования волн-убийц и метеорологических условий в северо-западной части Черного моря - Доценко, С.Ф.; Иванов, В.А.; Побережный, Ю.А. (Доповіді НАН України, 2010)
На підставі даних спостережень у північно-західній частині Чорного моря виконано аналіз аномальних вітрових хвиль (хвиль-убивць) та метеорологічних умов, згідно з яким показано можливість зв'язку між утворенням хвиль-убивць і зміною напряму або величини швидкості вітру. The analysis of anomalous wind waves (freak waves) and meteorological conditions in the north-western part of the Black Sea is carried out on the basis of field observations for December of 2000. It shows the possibility of a relation between the appearance of freak waves and a variation of the wind velocity or direction.