Проницаемость эритроцитов млекопитающих для молекул глицерина и ДМСО и степень сохранности клеток после замораживания-оттаивания - Жегунов, Г.Ф.; Денисова, О.Н. (Доповіді НАН України, 2010)
Досліджено проникність мембран еритроцитів ссавців для гліцерину та ДМСО, збереженість еритроцитів коня, бика, собаки та людини після кріоконсервування під захистом проникаючих кріопротекторів. Показано, що висока збереженість еритроцитів ссавців досягається при використанні ДМСО, оскільки коефіцієнт його проникнення на порядок вищий, ніж для гліцерину. We presented the results of investigation of the permeability of membranes of mammalian erythrocytes for glycerol and DMSO and the viability of erythrocytes of horse, cow, dog, and human after the cryopreservation under protection of cryoprotectants. It is shown that a high viability of mammalian erythrocytes is achieved with the application of DMSO, since its permeability is significantly higher than that of glycerol.