Документи про Михала Чайковського в Державному архіві Одеської області - Полторак, В. (Чорноморська минувшина, 2010)
Представлені документи з Державного архіву Одеської області висвітлюють два періоди життя відомого польського й українського письменника та політичного діяча Михала Чайковського (Садик-паші). Перша група документів присвячена подіям на передодні та під час Польського повстання 1863-1864 рр., друга – переїзду М. Чайковського до Києва у 1872 р. До матеріалу додаються портрети Садик-паші. It is the first publication of the documents from the funds of State Archives of Odesa region, which illustrate an attitude of Russian administration toward such eccentric personality as Mihal Chaycovs’kyi concerning his support made from abroad to Polish national movement in the ХІХ c. and his participation in East War 1853-1856. It is also offered to the readers’ attention the documents of the file on Mihal Chaycovs’kyi’s return to the Russian empire.