Петро Іванович Лященко: таємниці біографії вченого - Сінкевич, Є.Г. (Чорноморський літопис, 2010)
Автор наводить архівні дані щодо невідповідності фактичним даним загальноприйнятої офіційної дати народження та періоду навчання відомого дослідника історії народного господарства Петра Івановича Лященка. Здійснено спробу вияснити обставини, які змусили науковця вдатися до викривлення та приховування деяких епізодів власної біографії. Автор приводит архивные свидетельства относительно несоответствия фактическим данным общепринятой официальной даты рождения и периода обучения в Санкт-Петербургском университете известного исследователя истории народного хозяйства Петра Ивановича Лященка. Предпринята попытка установить обстоятельства, которые подтолкнули ученого исказить и скрыть некоторые эпизоды собственной биографии. The author adduces the archival evidences of the discrepancy to the factual record in the generally accepted official date of birth and the education period in the St. Petersburg University of the noted national economy history researcher – Peter Ivanovych Lyaschenko. An attempt is made to find out the circumstances which pushed the scholar to misrepresent some episodes of own biography.