Федір Васильович Тарановський: тернистий шлях до еміграції (До 135-річчя від дня народження) - Савчук, В.С. (Чорноморський літопис, 2010)
Проведена реконструкція життя і діяльності визначного правознавця Ф.В. Тарановського у 1916-1920 років. Розглянуті психологічні і соціально-економічні чинники, які вплинули на його вибір від’їхати «на еміграцію». З’ясована та уточнена хронологія подій життя Ф.В. Тарановського у вказаному періоді. Проведена реконструкция жизни и деятельности выдающегося правоведа Ф.В. Тарановского в 1916-1920 годов. Рассмотрены психологические и социально-экономические факторы, повлиявшие на его решение уехать в эмиграцию. Выяснена и уточнена хронология событий в жизни Ф.В. Тарановского этого периода. The reconstruction of life and work of an outstanding jurist F.V Taranovskіy in 1916-1920 is performed. The psychological and socio-economical factors that influenced on his decision to go into exile were considered. The F.V. Taranovskіy life events chronology during this period was clarified and refined.