Іноземні колоністи Північного Приззов'я кінця XVIII–XIX ст.: аналіз українських архівосховищ - Гєдьо, А.В. (Чорноморський літопис, 2010)
На основі джерелознавчого аналізу матеріалів з фондів архівних установ України досліджено причини, особливості й наслідки міграційних процесів, що обумовили влаштування громад іноземних колоністів у Північному Приазов’ї впродовж останньої чверті XVIII – ХІХ ст. Подана характеристика архівних джерел, які реконструюють розвиток іноземних колоній з урахуванням еволюційних змін та особливостей. На основе источниковедческого анализа материалов фондов архивных учреждений Украины исследованы причины, особенности и последствия миграционных процессов, которые обусловили создание общин иностранных колонистов в Северном Приазовье на протяжении последней четверти XVIII – ХІХ в. Дана характеристика архивных источников, которые реконструируют развитие иностранных колоний с учетом эволюционных изменений и особенностей. The reasons, particular qualities and consequences of migration processes stipulated the appearance foreign colonies communities in North Priazovye during the last quarter of the 18th – 19th centuries have been pointed out on the basis of analysis of the source materials from the funds of archival institutions of Ukraine. The author characterizes archived sources which reconstruct the economic development of foreign colonists taking into account evolutional changes and peculiarities.