Шляхом непорозумінь та компромісів: учені-археологи і таврійське духівництво в справі охорони пам'яток Криму (кінець XIX – початок XX ст.) - Каліновський, В.В. (Чорноморський літопис, 2010)
На основі нових архівних матеріалів розглянуто історію взаємодії православного духівництва Таврійської єпархії та представників Археологічної комісії. Акцент зроблений на протиріччях між вченими і ченцями в Херсонесі, а також на виробленні механізму безконфліктного проведення розкопок. Особливо відзначена роль єпархіального начальства в описі кримських монастирів та залученні наукової уваги до церковних старожитностей. На основе новых архивных материалов рассмотрена история взаимодействия православного духовенства Таврической епархии и представителей Археологической комиссии. Акцент сделан на противоречиях между учеными и монахами в Херсонесе, а также на выработке механизма бесконфликтного проведения раскопок. Особо отмечена роль епархиального начальства в описании крымских монастырей и привлечении научного внимания к церковным древностям. On the basis of new archival materials history related to interaction between Orthodox clergy from the Taurical diocese and representatives from Archaeological Commission has been examined. Particular stress is put on contradictions between scientists and monks in the Chersoneses, as well as on the formation of a mechanism for non-conflict excavations. The role of the diocesan authorities in the description of the Crimean monasteries and attracting scientific attention to the church antiquities has been pointed out.