Внесок Московського археологічного товариства у правові та теоретико-методологічні засади пам'яткознавчої діяльності - Гаврилюк, С.В. (Чорноморський літопис, 2010)
Розглянуто зміст нормативних документів та теоретичних положень, запропонованих Московським археологічним товариством (1864-1922) для здійснення роботи щодо вивчення й збереження культурної спадщини на теренах Російської імперії. Підкреслено, що вони відповідали досягненням пам’яткознавства останньої третини ХІХ – початку ХХ століть, а в ряді випадків не втратили свого значення й сьогодні. Рассмотрено содержание нормативных документов и теоретических положений, предложенных Московским археологическим обществом (1864-1922) для осуществления работы относительно изучения и сохранения культурного наследия на территории Российской империи. Подчеркнуто, что они отвечали достижением памятниковедения последней трети ХІХ – начала ХХ веков, а в ряде случаев не потеряли своего значения и сегодня. The article deals with the content analysis of the legislative documents and theoretical fundamentals introduced by Moscow Archeological Society (1864-1922) in order to perform the work connected with the investigation and preservation of the cultural heritage on the territory of the Russian Empire. It was found out that the taken measures met the achievements of the artifacts studies of the last third of the XIX century and the beginning of the XX century and, moreover, in many cases had not lost their importance and validity up till now.