Історик та політика пам'яті: «розщеплена ідентичність» - Киридон, А.М. (Чорноморський літопис, 2010)
Здійснено спробу артикулювати залежність професійної історіографії та політики пам’яті, окреслити підходи до осмислення ролі історика в цих процесах із урахуванням того, що історик постає водночас свідком (безпосереднім учасником) історичного процесу та дослідником. Предпринята попытка артикулировать зависимость профессиональной историографии и политики памяти, обозначить подходы к осмысливания роли историка в этих процессах с учетом того, что историк выступает одновременно свидетелем (непосредственным участником) исторического процесса и исследователем. An attempt to articulate dependence of professional historiography and policy of memory, outline going near the comprehension of role of historian in these processes recognition that a historian appears at the same time the witness (by a direct participant) of historical process and researcher is carried out in the article.