Практика здійснення реструктуризації підприємств: вітчизняний та зарубіжний досвід - Дорофєєва, Г.А.; П'янова, А.О. (Економіка промисловості, 2011)
Узагальнено типові проблеми сучасних українських підприємств, доведено необхідність проведення реструктуризації на підприємствах вугільної галузі України; виділено особливості реструктуризації вугільних шахт Польщі, Великобританії та Німеччини. Розглянуто стратегію реформування вугільної галузі України і проект реструктуризації підприємств та розвитку приватного сектору; виявлено особливості злиття та поглинання, що мали місце у практиці вітчизняних та зарубіжних підприємств.
Ключові слова: реструктуризація, стратегічні альтернативи, вітчизняний та західний досвід, ринкова економіка країни. Обобщены типичные проблемы современных украинских предприятий, доказана необходимость проведения реструктуризации на предприятиях угольной отрасли Украины; выделены особенности реструктуризации угольных шахт Польши, Великобритании и Германии. Рассмотрены стратегия реформирования угольной отрасли Украины и проект реструктуризации предприятий и развития частного сектора; выявлены особенности слияния и поглощения, имевшие место в практике отечественных и зарубежных предприятий.
Ключевые слова: реструктуризация, стратегические альтернативы, отечественный и западный опыт, рыночная экономика страны. The paper generalizes typical problems of modern Ukrainian enterprises and proves the necessity of restructuring mining enterprises of Ukraine. The features of restructuring coal mines in Poland, Great Britain and Germany are defined. Strategy of reforming the coal industry of Ukraine and the project of restructuring the enterprises and private sector development are considered. The features of M&A taken place in practice of home and foreign enterprises are revealed.
Keywords: restructuring, strategic alternatives, home and western experience, market economy of country.