Удосконалення системи тарифів як необхідна передумова переходу до економічних методів державного регулювання в електроенергетиці України - Шевчук, В.Р.; Перфілова, О.Є. (Економіка промисловості, 2011)
Розкрито проблеми тарифного регулювання вітчизняної електроенергетики та виявлено причини недієвості спроб його вдосконалення. Досліджено особливості формування тарифів на електроенергію в Україні. Проаналізовано перспективи поліпшення тарифної політики. Ключові слова: диференціація тарифів, дотаційний сертифікат, єдиний тариф, зонний тариф, незалежний регулятор, перехресне субсидування, тарифна політика. Раскрыты проблемы тарифного регулирования отечественной электроэнергетики и выявлены причины недейственности попыток его усовершенствования. Исследованы особенности формирования тарифов на электроэнергию в Украине. Проанализированы перспективы улучшения тарифной политики. Ключевые слова: дифференциация тарифов, дотационные сертификаты, единые тарифы, зонные тарифы, независимый регулятор, перекрёстное субсидирование, тарифная политика. The paper discusses the problem of tarrff regulation of the native power energy and discovers the causes of ineffectiveness of attempts to improve it. The features of electricity tariff formation in Ukraine are investigated. The prospects for the tariff policy improvement are analyzed. Keywords: tariff differentiation, dotation certificates, uniform tariffs, seasonal tariffs, independent regulator, сross subsidization, tariff policy.