Геодинамічні і геохімічні особливості залягання нафтових і газових родовищ Азово-Чорноморського регіону - Савчак, О. (Вісник НАН України, 2011)
У статті висвітлено низку теоретично і практично важливих питань нафтогазової геології. Досліджено будову, умови формування, особливості нафтогазоносності локальних структур-пасток, виявлено геодинамічні і геохімічні особливості розміщення родовищ нафти і газу, міграції природних вуглеводнів Південного нафтогазоносного регіону України. Вивчено структурно-тектонічні характеристики умов формування структур-пасток природних вуглеводнів на основі теорії тектоніки літосферних плит. Установлено зв’язок нафтогазоносності з типами структур і стилем локальної складчастості в регіоні, побудовано геодинамічні моделі пасток вуглеводнів. Дано кількісну оцінку складкоформуванню в межах регіону. Досліджено зміни фізико-хімічних властивостей газоконденсатів і нафт з глибиною і по латералі, виявлено тісний зв’язок різних за складом нафт з напрямком і джерелом міграції вуглеводнів. Визначено основні фактори латеральної та вертикальної міграції, а також акумуляції вуглеводнів Півдня України. The file of theoretically and practically important problems of oil-and-gas geology is described. The structure, formation conditions, particularities of oil-and-gas bearing in local trapping structures are studied. The geodynamic and geochemical specialties of oil and gas fields location, of natural hydrocarbons migration in South oil-and-gas bearing area of Ukraine are detected. The structure and tectonic features of nature hydrocarbons trapping structures formation are surveyed on the bases of lithosphere plates tectonics theory. The connection between oil-and-gas bearing and structure types as well as local folding style in area is found. The geodynamic models of hydrocarbon traps are made. The fold formation through the area is quantitatively estimated. The changes of physical and chemical properties in oils and gas condensates as to depth and lateral are viewed. The connection between different in composition oils and the direction and source of hydrocarbons migration is detected. The key factors of South-Ukrainian hydrocarbons lateral and vertical migration as well as their accumulation are pointed.