Український національний грід — учасник міжнародного об’єднання NorduGrid - Мартинов, Є.; Смирнова, О. (Вісник НАН України, 2011)
У статті висвітлено специфіку застосування грід-технологій, широкі можливості їх використання для науково-технічних досліджень. Наголошено на важливості цьогорічного вступу України до колаборації NorduGrid, що об’єднує декілька європейських країн, де активно розвиваються грід-технології. Знаковим стало проведення чергової технічної наради NorduGrid у Києві. На ній було порушено практичні питання функціонування грід-інфраструктури, взаємодії та сумісності різних типів програмного забезпечення, обчислювальної функціональності в грід-середовищі, інші актуальні теми. Автори сподіваються, що Національна академія наук і надалі сприятиме участі українських фахівців у розвитку і застосуванні грід-технологій у повсякденній науковій практиці. The peculiarities of grid technologies usage and wide prospects of their application in scientific and technical researches are pointed. This year Ukrainian national grid has been joined to the NorduGrid collaboration, it is highly appraised. That collaboration unites several European states where grid technologies are develo ping actively. NorduGrid technical meeting held this time in Kyiv is called significant. The practical problems of grid infrastructure operations, interactions and compatibility in different software, computing functionality in grid medium, other urgent themes were discussed at the meeting. Authors hope National academy of sciences gives further favor to Ukrainian specialists taking part in developing and applying the grid technologies in everyday scientific practice.