Вплив ступеня дисоціації аміаку на структуру та властивості неіржавіючих азотованих сталей - Хижняк, В.Г.; Курило, Н.А.; Більченко, О.В. (Металознавство та обробка металів, 2009)
Досліджено вплив ступеня дисоціації аміаку на будову, склад та поверхневу твердість сталей 12Х13, 40Х13, 12Х17 після газового азотування. Оптимальний ступінь дисоціації аміаку при температурі азотування 550 оС становить 25 – 35 %, забезпечує високу швидкість росту дифузійного шару та значну поверхневу твердість. Запропоновано ефективний технологічний режим азотування сталей з різними ступенями дисоціації аміаку. Приведены результаты исследований влияния степени диссоциации аммиака на структуру, состав и поверхностную твердость нержавеющих сталей 12Х13, 40Х13, 12Х17 после азотирования. Оптимальная степень диссоциации аммиака при температуре азотирования 550 оС составляет 25 – 35 %, что обеспечивает высокую скорость роста диффузионного слоя и значительную поверхностную твердость. Предложен эффективный технологический режим азотирования сталей с разными степенями диссоциации аммиака. The study of researches of influence of degree of ammonia dissociation on structure, composition and surface hardness of steels 12Õ13, 40Õ13, 12Õ17 after nitriding is presented. The optimum degree of ammonia dissociation at the temperature of nitriding (550 îÑ) is 25 – 35 % that provide fast growth of diffusive layer and considerable surface hardness. The effective technological regime of steels nitriding els is offered with the different degrees of ammonia dissociation.