Дослідження явищ усадки при формуванні мідних зливків - Гридін, С.В.; Спирідонов, Д.В.; Савенков, Ю.Д.; Смірнов, О.М. (Металознавство та обробка металів, 2009)
Виконано чисельне дослідження впливу основних параметрів розливання на термоусадку оболонки, що формується в зоні кристалізатора мідного зливка прямокутного перетину. Дані досліджень використано для оптимізації співвідношення усадки граней зливка за висотою кристалізатора і конусності його робочих стінок. Выполнено численное исследование влияния основных параметров разливки на термоусадку оболочки формирующегося в зоне кристаллизатора медного слитка прямоугольного сечения. Данные исследований использованы для оптимизации соотношения усадки граней слитка по высоте кристаллизатора и конусности его рабочих стенок. Numerical investigation of influence of the basic parameters of pouring on the thermal shrinkage of shells of copper bars of rectangular section formed in mould is carried out. The data obtained are used for optimization of correlation between shrinkage of verges of ingot along the mould height and taper its working walls.