Формування зносостійких структур на сталях дискретною модифікацією поверхні - Кіндрачук, М.В.; Писаренко, В.М.; Іщук, Н.В. (Металознавство та обробка металів, 2009)
Розглянуто особливості впливу попередньої лазерної обробки на фазовий склад будову і властивості азотованих шарів на сталях. Показано, що якісний та кількісний характер змін в азотованому шарі визначається заздалегідь сформованим структурно-фазовим станом. Встановлено основні закономірності впливу контурно-променевої схеми лазерного зміцнення на трибологічні характеристики покриттів. Рассмотрены особенности влияния предварительной лазерной обработки на фазовый состав, строение и свойства азотированных шаров на сталях. Показано, что качественный и количественный характер изменения в азотированном слое определяется предварительно сформированным структурно-фазовым состоянием. Установлены основные закономерности влияния контурно-лучевой схемы лазерного упрочнения на трибологические характеристики покрытий. Influence of the preliminary laser treatment on the phase composition, structure and properties of steel nitride surface layers were considered. It was shown that the strong changes of the steel structure inside of nitrided layers related to the phase and structure composition after laser treatment. The basic laws of influence of the contour-beam scheme of laser hardening on tribological.