Фрактальна структура кулястого графіту у високоміцному чавуні (огляд) - Соценко, О.В. (Металознавство та обробка металів, 2009)
Розглянуто можливість застосування методів фрактальної геометрії до опису морфології включень кулястого графіту в чавуні. Показано, що глобулярні графітні включення є фрактальними структурами. Приведена методика і результати оцінки фрактальної розмірності включень глобулярного графіту в чавуні. Показано, що фрактальна розмірність може бути використана для оцінки ступеня компактності включень графіту. Рассмотрена возможность применения методов фрактальной геометрии к описанию морфологии включений шаровидного графита в чугуне. Показано, что шаровидные графитные включения являются фрактальными структурами. Приведена методика и результаты оценки фрактальной размерности включений шаровидного графита в чугуне. Показано, что фрактальная размерность может быть использована для оценки степени компактности включений графита. Possibility of application of methods of fractal geometry to the description of morphology of nodular graphite inclusions in cast-iron is considered. It is shown that the inclusions have fractal structures. A method and results of estimation of fractal dimension of these inclusions cast-iron is presented. It is shown that a fractal dimension can be used for estimation of the degree of compactness of graphite inclusions.