"Шлях на користь": Кримська подорож імператриці Катерини II в контексті вивчення краю - Каушлієв, Г. (Краєзнавство, 2009)
Розглянуто роль подорожі імператриці Катерини II до Криму для подальшого розвитку краю. Розкрито значення поїздки для дипломатичних інтересів Російської імперії. Зроблено висновок про те, що ця поїздка відкрила собою початок наукового вивчення півострова. Рассмотрена роль путешествия императрицы Екатерины ІІ в Крым для дальнейшего развития края. Раскрыто значение поездки для дипломатических интересов Российской империи. Сформулирован вывод о том, что эта поездка стала началом научного изучения полуострова. The role is considered of the Crimean journey of Empress Catherine II for the further development of the province. It’s revealed the importance of travel to the diplomatic interests of the Russian Empire. It is concluded that the trip opened the beginning of the scientific study of the peninsula.