Особливості суспільно-політичного, наукового та культурного розвитку Кримської АСРР - Назарчук, Т. (Краєзнавство, 2009)
Відновлено історичну канву створення Кримської АСРР. Проаналізовано, як політика коренізації (для Криму — татаризації), що проводилася в СРСР, вплинула на культурний розвиток кримських етносів. Розглянуто вирішення національного питання, проаналізовано вплив найважливіших політичних подій в Кримській АСРР, зокрема — політичних репресій, на суспільне життя автономії. Восстановлена историческая канва создания Крымской АССР. Проанализировано, как политика (для Крыма — татаризации), которая осуществлялась в СССР, повлияла на культурное развитие крымских этносов. Рассмотрено решение национального вопроса, проанализировано влияние наиболее важных политических событий в Крымской АССР, в частности — политических репрессий, на общественную жизнь автономии. The historical canvas of creation of Crimean autonomous socialistic soviet republic is recovered. It is analyzed, as policy of corenisations (for Crimea — tatarisations) carried out in Soviet Union, influenced on cultural development of Crimean nationalities. The decision of national question is considered, influence of major political events in Crimean autonomous socialistic soviet republic, including political repressions, on public life of autonomy is analyzed.