Пошуки української моделі парламентської опозиції - Зварич, І.; Дутчак, Ж. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2009)
Досліджується процес створення вітчизняної моделі парламентської опозиції в контексті сучасних тенденцій розвитку української політичної системи за парламентсько-президентської форми державного правління. Підкреслюється проблема визначення
та узгодження функцій парламентських інституцій - коаліції та опозиції; розглядається співвідношення форми державного
правління та партійної системи. The process of forming of domestic model of parliamentary opposition is researched in the context of modern tendencies of the development of Ukrainian political system during the parliamentary-presidential form
of state government. The author accentuates the problem of determining and coordination of the functions of parliamentary institutions – coalition and opposition. The correlation of a form of state government
and party system is reviewed.