«Кризова модель» і сучасні підходи до вивчення феномену єврейської національно-культурної автономії - Погребинська, І. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2009)
У статті розглядаються проблеми розвитку єврейської національно-культурної автономії, враховуючи відмову дослідників від оціночних підходів, зроблених з позицій державного і класового протиставлення. Досліджується доцільність використання «кризової моделі» для пояснення особливостей становлення єврейської національно-культурної автономії. Запропоновано декілька підходів до вивчення особливостей останньої. The paper deals with problems of the development of Jewish national-cultural autonomy considering researchers not to use evaluative approaches formed from a positions of state and class contrasting. The expediency of using «crisis model» is researched to explain the peculiarities of formation of Jewish national-cultural autonomy. The author offers several approaches to study its characteristic.