Як народжуються відкриття - Ковтун, Г.О. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2007)
Науку хімію створювали люди наснажені, одержимі – спочатку алхіміки, згодом — лікарі та аптекарі, нарешті, власне хіміки. Вони щиро вірили у своє покликання і не шкодували сил, здоров’я, а часом — і життя в ім’я істини, прагнули
від крити двері в незвідане, щоб одержати нові хімічні речовини і ма теріали, конче
потрібні людям. Простежити шлях їхніх пошуків, дізнатися про незвичайні подробиці їх життя — не тільки цікаво, а й повчально. Коротенькі розповіді, що розкривають деякі секрети з лабораторії творчості всесвітньо відомих хіміків, — у добірці члена-кореспондента НАН України, заступника ди ректора Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України Г.О. КОВТУНА.