Залишкові напруження у зварних з’єднаннях високоміцних сталей - Лобанов, Л.; Позняков, В.; Півторак, В.; Міходуй, О.; Орловський, В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2009)
З використанням комплексу “GLEEBLE-3800” експериментально досліджено динаміку зміни границі текучості металу зони термічного впливу (ЗТВ) низьковуглецевих високоміцних сталей за різних швидкостей охолодження зварних з’єднань. Експериментальними та розрахунковими методами визначено вплив погонної енергії і термічних циклів зварювання на формування залишкових напружень у різних за хімічним складом та властивостями зварних з’єднаннях сталей. Встановлена залежність між залишковими напруженнями, режимами тепловкладення та часом перебування металу ЗТВ при температурах вище точки АС3. С использованием комплекса “GLEEBLE-3800” экспериментально исследована динамика изменения предела текучести металла зоны термического влияния (ЗТВ) высокопрочных сталей при различных скоростях охлаждения сварных соединений. Экспериментальными и расчетными методами определено влияние погонной энергии и термических циклов сварки на формирование остаточных напряжений в сварных соединениях высокопрочных сталей с различными химическим составом и свойствами. Установлена зависимость между остаточными напряжениями и режимами тепловложения, временем пребывания металла ЗТВ при температуре выше точки АС3. Using the “GLEEBLE-3800” complex the experimental investigations of the dynamics in change of yield strength of the heat-affected zone (HAZ) metal of high-strength steels at different cooling rates of the welded joints were performed. Experimental and calculated methods were used to determine the effect of heat input and thermal cycles of welding on the formation of residual stresses in welded joints of high-strength steels of different chemical composition and properties. The relationship between the residual stresses and conditions of heat input and HAZ metal duration at temperatures above point AC3 was established.