Вплив параметрів модифікувального кисневмісного середовища на оксинітрування титанових сплавів - Погрелюк, І.М.; Федірко, В.М.; Яськів, О.І.; Dong-Bok, Lee; Ткачук, О.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2009)
Досліджено вплив параметрів модифікувального кисневмісного середовища (ступеня розрідження, температури та тривалості модифікування) на оксинітрування титанових сплавів. Показано, що зі збільшенням розрідження середовища та зниженням температури модифікування фазоутворення на поверхні титанових сплавів еволюціонує у бік оксинітридоутворення, в той час як тривалість модифікування не змінює структурно-фазового стану. Зі зменшенням вмісту кисню склад оксинітриду титану наближається до еквіатомного. Це забезпечує зростання поверхневої мікротвердості та поліпшення корозійної тривкості титанових сплавів у безкисневих кислотах. Исследовано влияние параметров модифицирующей кислородсодержащей среды (степени разрежения, температуры и длительности модифицирования) на оксинитрирование титановых сплавов. Показано, что с увеличением разрежения кислородсодержащей среды и понижением температуры модифицирования фазообразование на поверхности титановых сплавов смещается в сторону оксинитридообразования, в то время как длительность модифицирования не изменяет структурно-фазового состояния. С уменьшением содержания кислорода состав оксинитрида титана приближается к эквиатомному, что повышает поверхностную микротвердость и улучшает коррозионную стойкость титановых сплавов в бескислородных кислотах. The influence of parameters of modifying oxygen-containing medium (degree of rarefaction, temperature and duration of modification) on the titanium alloys oxynitriding has been investigated. It has been shown that with increasing rarefaction of oxygen-containing medium and decreasing temperature of modification the phase formation on the surface of titanium alloys is shifted towards the oxynitride formation, while the duration of modification does not change the phase-structural state. The decrease of oxygen content approaches the titanium oxynitride composition to equiatomic one. It provides the increase of surface microhardness and improvement of corrosive resistance of titanium alloys in the oxygen-free acids.