Оцінка цілісності зварних труб магістральних газопроводів за процедурами FITNET - Дзіоба, І.Р.; Цирульник, О.Т. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2009)
Оцінено цілісність прямолінійного елемента зварної труби магістрального газопроводу, експлуатованого 40 років, з використанням процедур FITNET згідно з підходом FAD (Failure assessment diagram). Визначено критичні розміри дефектів в основному металі (ОМ) – сталь 17Г1С і металі шва (МШ) повздовжнього зварного з’єднання труби запасу. Прийнято як граничні два значення тиску газу в трубопроводі 4,5 і 7,0 МРа. Показано, що за відсутності корозійно-наводнювального впливу транспортованого середовища ОМ труби як у вихідному стані, так і після тривалої експлуатації більш схильний до руйнування внаслідок досягнення критичного напруженого стану, ніж МШ. Оценена целостность прямолинейного элемента сварной трубы магистрального газопровода, эксплуатированного 40 лет, с использованием процедур FITNET согласно подходу FAD (Failure assessment diagram). Определены критические размеры дефектов для основного металла (ОМ) – сталь 17Г1С и металла шва (МШ) продольного сварного соединения трубы запаса и длительно эксплуатированной. Принято как предельные два значения давления газа в трубопроводе 4,5 и 7,0 МРа. Показано, что в отсутствие корозионно-наводороживающего влияния транспортируемой среды ОМ трубы как в исходном состоянии, так и после длительной эксплуатации более склонный к разрушению вследствие достижения критического напряженного состояния, нежели МШ. The evaluation of integrity of the rectilinear element of the welded main gas pipeline, exploited for 40 years, was carried out, using the FITNET procedure in accordance to FAD (Failure assessment diagram) approach. The critical sizes of defects for the base metal (BM) – 17Г1С steel and weld metal (WM) of longitudinal welded joint for reserve pipe and long-term operated were determined. Two levels of pipeline gas pressure 4.5 and 7.9 MPa were taken as a critical value. It was shown that in the absence of hydrogenated influence of transported medium the BM of the pipe in as-received state and after long-term operation is more sensitive to fracture due to attaining the critical stress state than the WM.