Розклинювання крайової тріщини у пружному клині - Некислих, К.М.; Острик, В.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2009)
Розглянуто задачу про розклинювання пружного клина вздовж крайової тріщини жорстким клином. Із застосуванням методу Вінера–Гопфа отримано аналітичний розв’язок задачі. Знайдено коефіцієнт інтенсивності напружень, розподіл напружень на продовженні тріщини, в зоні контакту, а також колові переміщення берегів тріщини. Рассмотрена задача о расклинивании упругого клина вдоль краевой трещины жестким клином. С применением метода Винера–Хопфа получено аналитическое решение задачи. Найдены коэффициент интенсивности напряжений, распределение напряжений на продолжении трещины, в зоне контакта, а также окружные перемещения берегов трещины. The problem of an elastic wedge wedging along its edge crack by a hard wedge is solved. Using the Wiener–Hopf method, the analytical solution of the problem is obtained. The stress intensity factor, distribution of stresses on the crack continuation, distribution of stresses in contact domain and a jump of displacements are found.