Корозійно-механічна поведінка захисних покривів запірної арматури обладнання нафтогазових родовищ - Радкевич, О.І.; Чумало, Г.В.; Юркевич, Р.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2009)
Досліджено корозійну та корозійно-механічну поведінку нікель-хромового покриву, нанесеного на сталь 30ХМА плазмово-порошковим наплавлюванням. Виявлено його високу корозійну тривкість як у парогазовій, так і рідинній фазах середовища NACE навіть за наявності абразиву (1%) та перемішування. Встановлено, що зона сплавлення основного металу та матеріалу наплавки неушкоджена та без розшарувань після 200 h випробувань на воднем ініційоване розтріскування у середовищі NACE. Випробування на схильність до сірководневого корозійного розтріскування під напруженням пройшли всі зразки за навантаження 0,8σ0,2 основного металу (30ХМА) і не зруйнувалися за бази випробувань 720 h. Матеріал наплавки продемонстрував хороші корозійно-механічні властивості, тому його можна успішно використовувати для виготовлення елементів фонтанної та запірної арматури, що зазнають впливу сірководню. Исследовано коррозионное и коррозионно-механическое поведение никель-хромового покрытия, нанесенного на сталь 30ХМА путем плазменно-порошкового напыления. Выявлено високую коррозионную стойкость никель-хромового покрытия как в парогазовой, так и жидкой фазах раствора NACE даже в присутствии абразива (1%) и при перемешивании. Установлено, что зона сплавления основного металла и материала наплавки не повреждена, не расслоилась после 200 h испытаний на ВИР в растворе NACE. Испытания на склонность к СКРН прошли все образцы при нагружении 0,8σ0,2 основного метала (30ХМА) и не разрушились при базе испытаний 720 h. Материал наплавки продемонстрировал хорошие коррозионно-механические свойства и может успешно использоваться для изготовленияя элементов фонтанной и запорной арматуры, которые подвергаются воздействию сероводорода. Corrosion and corrosion-mechanical behavior of nickel-chromium coating deposited on 30ХМА steel by plasma-powder surfacing have been investigated.The high corrosion-resistance of nickel-chromium coating both in steam and gas phase and liquid phase of NACE solution even in the presence of abrasive (1%) and during mixing was found. It is established that the fusing zone of the base metal and surfacing material are not damaged and not foliated after 200 h of HIC testing in NACE solution. All specimens were SSCC tested under 0.8σ0.2 loading of the base metal (30ХМА) and remain undamaged after 720 h of testing. In general the surfacing material demonstrates good corrosion-mechanical behavior and can be successfully used for production of the elements of flow control and stop valves that are subjected to the effect of hydrogen sulfide.