Взаємозв’язок між кавітаційною тривкістю та мікротвердістю металів - Маринін, В.Г. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2009)
За дії кавітації, створюваній ультразвуковим вібратором у водогінній воді, експериментально визначено рівень руйнування перехідних металів, які належать до IV–VI груп періодичної системи. Показано, що тривкість металів за дії кавітації з похибкою ±10% визначає мікротвердість. Для попередньої оцінки тривкості можна використовувати співвідношення Zh = 2,42х10^–2 Hμ^3 , де мікротвердість визначено в GPa. Определен износ в условиях воздействия кавитации переходных металлов IV–VI групп периодической системы. Показано, что для предварительной оценки стойкости этих металлов (Zh) можно воспользоваться соотношением Zh = 2,42х10^–2 c Hμ^3 при измерении микротвердости в GPa. The wear of IV–VI group metals under cavitation was determined. It was show that for preliminary evaluation of these metals stability (Zh) the formula Zh = 2.42х10^–2 Hμ^3 can be used for measuring the microhardness in GPa.