Визначення напруженого стану біля крайових тріщин у пластині з отвором складної форми - Божидарнік, В.В.; Максимович, О.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Запропоновано підхід до розрахунку напруженого стану пластин з крайовими тріщинами біля отворів складної форми на основі методу інтегральних рівнянь. Досліджено коефіцієнти інтенсивності напружень для тріщин біля отворів, що мають форму рівностороннього многокутника та для системи тріщин різної довжини біля кругового отвору. Предложен подход к расчету напряженного состояния пластин с краевыми трещинами возле отверстий сложной формы на основе метода интегральных уравнений. Исследовано коэффициенты интенсивности напряжений для краевых трещин около отверстий, имеющих форму равностороннего многоугольника и для системы трещин различной длины возле кругового отверстия. The approach to the stress-state determination of plates with edge cracks at holes of complicated configuration based on the integral equations method is proposed. The stress intensity factors for edge cracks at holes of equilateral polygon configuration and a system of cracks of different length at the hole have been investigated.